Ingrijirea pomilor in primul an

In principal lucrarile care se aplica pomilor in primul an dupa plantare, au ca scop sa asigure prinderea si conditii optime pentru crestere.

Neaplicarea lucrarilor de ingrijire a pomilor, in primul an face ca un numar de "pomi sa nu se prinda, s-au daca s-au prins sa vegeteze slab, iar in perioadele de seceta se usuca.

Pomii mai pot suferi si din cauza daunelor provocate de rozatoare (iepuri, soareci), animale domestice si mai ales boli si daunatori.

Cea mai buna masura contra rozatoarelor este gardul din plasa de sarma galvanizata sau oricare alta imprejmuire cu conditia sa nu poata intra animalele, in caz contrar imediat dupa plantarea de toamna, pomii se vor proteja la trunchi cu materiale de care dispunem, sau pomii se ung cu o substanta epurifuga.

Taierea de formarea pomilor, este o lucrare de mare importanta, care se face dupa plantarea pomilor. Aceasta lucrare se face numai primavara, inainte de pornirea vegetatiei, chiar si la cei plantati in toamna. Taierea sau scurtarea tulpinii pomilor se va face tinandu-se seama de specie, de forma de conducere si de sistemul de cultura, asa cum vom arata in continuare.

Lucrarea solului.Pentru asigurarea prinderii si cresterii pomilor, un rol deosebit de important are lucrarea solului, care asigura o mentinere cit mai buna a apei si sa permita patrunderea aerului si a caldurii in sol pentru a favoriza cresterea buna a radacinilor ce au fost amputate cu acazia scoaterii pomilor si la plantare.

Prima lucrare care se executa este desfacerea musuroiului. Lucrarea se executa odata cu cresterea lastarilor. Cu a-ceasta ocazie, pamantul se niveleaza in jurul pomului pe o suprafata care sa depaseasca marginile gropii si se afineaza.

In cursul verii aceasta suprafata se mentine tot timpul curata de buruieni si afanata, prin prasile repetate.

In primii 2-3 ani, ori care vor fi scopurile noastre privitor la sistemul de cultura al gradinii, terenurile dintre randurile cu pomi se vor cultiva cu plante agroalimentare de talie mica, care sa nu secatuiasca solul.

Nu se va cultiva : trifoi, lucerna si porumb. Fisia de pamant de pe randul cu porni se va mentine la negru prin prasile repetate.

Udatul pomilor.O conditie esentiala pentru reusita prinderilor si cresterii pomilor, in primul an, este aprovizionarea cu apa in tot cursul perioadei de vegetatie.In cursul verii, daca intervin perioade secetoase, este necesar ca pomii sa fie udati, indiferent daca au fost udati in toamna sau in primavara.

In vederea udarii, in jurul fiecarui pom se face cate un santulet circular, la distanta de 20—30 cm de la pom, larg de 25—30 si adanc de 10—15 cm. in acest santulet se toarna 15—20 l apa, dupa gradul de uscaciune al solului. Se lasa sa se infiltreze apa in sol, apoi santul se astupa cu pamantul din jur, nivelindu-se. Norma de udat pentru 1 ha de pomi este de 300—500 mc apa, in functie de gradul de uscaciune al solului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu