lectia numarul2

Diferitele specii de pomi sunt taiate in moduri diferite. Piersicii au nevoie de cea mai intensa taiere, ei pot pieri cu usurinta, dar pot sa se si usuce dupa o perioada de 4-5 ani.

Sa nu uitati de rarirea recoltei!

Taierea corespunzatoare a pomilor este doar una dintre modalitatile lor de intretinere, este doar un instrument. Ea ar trebui completata, cel putin, de rarirea recoltei. Acest lucru poate inseamna ca, in ciuda faptului ca au fost lasate mai putine crengi, pomul poate sa produca prea multe fructe, ele fiind agatate pe crengi in ciorchini. Acest lucru, evident, nu ar trebui sa fie permis, deoarece, pe langa faptul ca reprezinta o povara in plus pentru pom, strica si calitatea fructelor. In mod surprinzator, indepartarea unui numar suficient de fructe, va creste productia!

Un profesor universitar a spus, la o practica de taiere dintr-o livada de piersici, ca dintr-un piersic trebuie culese atatea fructe coapte incat printre piersicile coapte sa mai incapa, cate una.
(Atunci inca nu m-am gandit ca, la 10 de ani dupa terminarea facultatii, in fiecare primavara, timp de cateva saptamani ma voi bucura de "frumusetile" taierii).

Fructele ramase in urma raririi recoltei vor fi mult mai mari, mai frumoase, mai sanatoase.
Daca aveti doi pomi fructiferi din acelasi soi, predispusi la supraproductie si avand aceeasi conditie, atunci puteti sa va convigeti de eficienta acestor practici facand un experiment simplu: pe un pom sa lasati toate fructele iar pe celalalt sa le rariti asa cum am amintit la piersic. Rezultatul va fi socant.

Dar sa ne reintoarcem la curatarea prin taiere!

Soiurile diferite de pomi fructiferi vor fi curatate in moduri diferite.
Cea mai intensa curatare prin taiere o necesita piersicul. El poate sa piara cu usurinta, dar poate de asemenea, sa nu aiba rod cel putin 4-5 ani.
Situatia este agravata de catre agentii patogeni care traiesc in mod parazitar pe trunchiul pomului, carora le pot face fata, daca sunt tinuti in putere printr-o taiere ( si prin rarirea roadelor) corespunzatoare. In caz de neglijenta, aceste microorganisme ii pot distruge cu usurinta. De asemenea, piersicul este diferit de alti pomi fructiferi, prin faptul ca mugurii roditori pot fi gasiti pe primii vlastari, astfel incat renuntarea la ele ar inseamna, de asemenea, un mijloc de curatire a copacilor slabiti.

Reintinerirea coroanei roditoare la pomii fructiferi

La ceilalti pomi fructiferi, va fi perfect acceptabil ca dupa formarea initiala a coranei, sa facem doar cateva reintineriri anuale, adica eliminarea crengilor batrane sau a cioturilor din trunchi, in locul carora vor creste altele noi. Aceasta este si logica lasarii cioturilor mici, dat fiind ca din baza unei parti tinere inmuguresc mai usor mugurii ascunsi.

Curatirea prin taiere intensiva

De intretinere intensiva beneficiaza si culturile de mere, produse la scara larga, din cauza ca, pentru producerea a 40-50 de tone de recolta la hectar, trebuie sa fie foarte bine intretinute. Ele, din pacate, nu sunt intinerite, iar dupa 15-20 de ani, "luptatoarele obosite" sunt scoase din pamant cu ajutorul utilajelor. Astfel, un alt profesor a spus: "Pomul fructifer este un mijloc de productie si nu un monument istoric". Suna crud, dar daca existenta noastra depinde de el, atunci, din pacate, este adevarat. Producatorii care ii cresc in mod traditional, fara a folosi substante chimice si care si-au dedicat viata ingrijirii copacilor de peste 100 de ani, se comporta mult mai uman cu soiurile vechi... (De la un gradinar bio armean am auzit ca, fructele cultivate in mod traditional, apropiat de conditiile naturale ajung la randamentul pe care il dau livezile supra - fertilizate, irigate care dau productie la scara larga!). Gradinarii incepatori au de multe ori experiente foarte dezamagitoare privind primele curatari prin taiere. De multe ori am vazut proprietarul stand langa pom neputincios sau facand al cincisprezecelea înconjor al copacului, si in cel mai fericit caz, taind ceva odata la 5 minute.

Cu siguranta, intretinerea pomilor trebuie invatata de la un gradinar cu experienta sau un prieten al gradinii. Nu strica nici parcurgerea unor carti de specialitate, dar adevarata scoala este oricum gradina in sine. Daca in fiecare an vom vedea roadele muncii si rezultatele activitatilor din anul precedent, vom gasi stratagemele mult mai usor.

Unui lucru ar trebui sa-i acordam atentie, la mine cel putin a functionat: sa nu ne uitam niciodata la ce taiem

Sa ne uitam la ceea ce ramane netaiat pe pom, astfel, surplusul, il putem indeparta cu viteza luminii. Cu aceasta metoda nu va fi o problema curatirea a 100 de pomi pe zi. In cele din urma, sa nu uitam nici de instrumentul adecvat. Desi e dificil de crezut, foarfecele pentru taiere de 300 lei este mai ieftin decat cel de 50 lei ! Foarfecii ieftini disponibili peste tot pot sa ne strice ziua de munca in mod incredibil. Prin contrast, un instrument profesionist, care taie ramurile ca si cum ar taia untul, este o bucurie pentru munca si in plus, este mai rapid, si protejeaza mainile. In cazul multor copaci, a unei mosii mari, foarte usor poate aparea o inflamatie a invelisului tendonului!

Sanatatea arborilor este importanta, nu e indicat sa lasati mute cioturi, suprafete ranite, deteriorate pe ei! Exista o paleta larga de mici fierastraie pliabile in magazinele de gradinarit, pentru care, chiar taierea ramurilor mai groase ( cu diametre de 10-12 cm) este o joaca de copii.
Pe scurt, acestea ar fi sfaturile cele mai importante privind munca de primavara in gradina, sfaturi care doresc sa contribuie la culegerea unei recolte cat mai placute si mai imbelsugate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu