Nu viteza m-a nemultumit, cu toate ca, au fost momente in care intr-o livada de piersici de 10 ani, am avut o norma de 100 de pomi pe zi, ci ca am avut suspiciunea ca livada cea buna si veche (al carui mandru proprietar era doar de 1 an) va fi utilizata ca plantatie energetica.
La o astfel de replica brutala, copacii raspund cu o cresterea foarte puternica, si daca, de exemplu, scopul este producerea de biomasa pentru incalzire, atunci s-a folosit cea mai buna metodologie. Aceasta metodologie nu se poate numi intinerire, deoarece copacii sunt tineri si puternici.
Intinerim doar pomii imbatraniti si bolnaviciosi, de pe care, in multe cazuri, urmeaza sa fie taiate crengi foarte groase, impulsionand formarea lastarilor tineri pe plantele atinse de multe furtuni. Eu insumi am aplicat, adesea, cu succes această metoda, cand am salvat de la distrugere copacii preferati ai cunostintelor mele. Dupa 2-3 ani de la taierea drastica, acesti copaci devin frumosi, sanatosi, dezvolta o coroana noua, care pentru alti zeci de ani rezolva problema aprovizionarii ulterioare cu fructele mult iubite.
Dar sa vedem ce se va intampla cu livada devastata a vecinului. In primul an, plantele taiate radical, vor dezvolta un numar mare de lastari noi care ajung pana la 1-1.5 m. Pe acestia, evident, nu va fi rod, deoarece partile roditoare se dezvolta din mladitele laterale in al doilea an, si numai in cazul in care, nu au fost taiati prea mult.
In cazul unei taieri puternice, vom fi mai bogati cu una sau mai multe (deoarece toti mugurii ramasi inmuguresc) vlastare puternice, dar sigur nu cu fructe. In urma taierii dure, impotriva dezvoltarii unui manunchi de lastari, putem face doar un singur lucru: ii alegem pe cei care nu se deranjeaza reciproc in spatiu, pe cei care stau in directia buna, lasandu-le lungimea totala, iar pe restul ii eliminam.
Astfel, copacul isi concentreaza puterea pe ramurile ramase (dupa desfrunzire, mladita o numim vlastar), dar pentru ca acelea nu au fost taiate, scopul nu va mai fi cresterea in continuare in lungime, ci va incepe dezvoltarea mugurilor laterali care vor produce lastarii roditori.
La meri si peri este cu adevarat surprinzator ca aproape toti acesti muguri se termina intr-un mugure gras, din care se deschid flori in primavara următoare! Si ce va fi din ele? Deci, ce? Da, in sfarsit CULTURA! Si daca copacul incepe sa produca, nici nu-i mai ramane energie, sa ne bucure cu mai multi metri cubi de lastari noi, in fiecare an. Scopul este crearea unui echilibru dinamic intre cresterea mladitelor si producerea roadelor.
Copacii care produc mai putin rod (dar care ar putea fi puternici in crestere) nu ar trebui sa fie foarte mult curatati, astfel incat sa se dezvolte partile care vor rodi, iar pomul sa-si foloseasca puterea pentru producerea rodului, astfel vigoarea de crestere se va diminua.
Daca, totusi, pomii fructiferi rodesc foarte mult, si, astfel, cresterea devine prea lenta, pomul imbatraneste rapid, ii ramane prea putina energie pentru a lupta cu bolile, tesuturile imbatranesc, iar ramurile se usuca unele dupa altele.
Dupa ce vor trece cativa ani, doar reintinerirea mentionata mai sus ii poate ajuta, aceastor pomi trebuie sa li se aplice o taiere mai puternica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu